Přiznání vyhořelé oddané ženy

Na můj včerejší e-mail v databázi o tom, co jsou nejčastější věci, které řešíme ve vztahu a které nám ho méně či více kazí, přišla spousta odpovědí.

Od chlapů. A přišla i jedna od ženy. Ne, že bych nikdy nic podobného neslyšel nebo nečetl, ale vždycky mě takový příběhy zasáhnou.

Jestli jsi trochu empatickej, nebude se ti to číst úplně lehce. Ale přečti si úryvek z jejího emailu stejně:

Dobry den Jakube,

jsem sice zena, ale asi tusim, co trapi meho muze. Chce abych si ho vazila, pozornost sve zeny, vecer si dat vino, sex, uvareno, uklizeno.

Bohuzel po 10 letech vztahu s nim jsem vycerpana.

Postara se o nas materialne, ale mam pocit, ze me snad v zivote nepochopil, ze ziju v necem s malym klukem, co se mnou souperil, utikal, kdykoliv jsem s nim chtela neco rozebrat, misto konunikace se mi zdalo, ze k nemu pristala ohniva koule, kterou mi vratil zpet.

Ponizivani, shazovani, urazeni. Ty uvaris vybornou svickovou, a

rozvaris knedliky.. A ten strudl bude taky hnusnej, malo sladkej.. 

[kráceno]

V tom jejím emailu je skoro všechno, co je špatně se vztahy. Možná, doufám, to neplatí pro tebe, protože čteš tyhle články, přemýšlíš o sobě, o ženě, o vašem vztahu…

Možná to je jenom připomínka toho, kým jsi byl a už nejsi.

Možná tě ten kus emailu oddané ženy upevní v rozhodnutí, že se nechceš dostat do místa, kdy se ona 10 let snažila a dál už nemůže, protože má pocit, že na to byla sama, protože žije s malým klukem.

Já si troufám říct, že takhle už většinou nežiju a nereaguju. 

Ale taky jsem partnerky „stíral“ (hodně hustej macho já, kterýmu nebude nikdo nic řikat, voe!), taky jsem práskal dveřma a odcházel z debat středem, taky jsem byl nad věcí a bez problémů (ve 20-něco jsem byl totiž už skoro osvícenej)…

A taky mám 2 děti, se kterýma nežiju. Takže znám i cenu toho, když člověk dělá chyby a špatný rozhodnutí.

Všimni si, že i když je vyčerpaná, píše „můj muž“ a „jeho žena“. Nepíše idiot, blbeček, trouba. Má ho pořád ráda. 10 let se snaží, 10 let je vyčerpaná, 10 let nemá parťáka na řešení problémů a konfliktů…

A tohle je druhá strana mince, kterou chci ukázat. Kdyby si tahle žena našla „kamaráda“… není to řešení, není to fér jednání. Není.

Ale co tím ukazuju je to, že to není tak černobílý a jednoduchý jako říct, že je to nevěrná čub*a, jak píšou některý borci pod mými videi na sociálních sítích, kde mluvím o nevěře.

Mluv se svojí ženou. Ptej se, co prožívá. Nenech se uchlácholit tím, že nosíš domů peníze a hledej i jiný způsoby, jak být doma užitečný… 

Ale hlavně, uč se s ní komunikovat a řešit problémy a konflikty. Rozvíjej se jako partner. Pořád. Jenom tak zajistíš, že se nebudete nudit, že váš vztah nebude boj, že mezi vámi bude jiskra… a že tvoje žena nebude žít s malým klukem.

Jestli chceš rychlejší výsledky a přesný návod, klikni Sem>